De trainer

Even kennismaken? Mijn naam is Victor Melenhorst. Ik ben geboren in 1964. Na de middelbare school heb ik Aziatische Filosofie en Psychologie gestudeerd, o.a. aan de Universiteit van Amsterdam. Om het Aziatische denken goed te leren begrijpen, heb ik meerdere jaren in China en andere oosterse landen gewoond, gestudeerd en gewerkt. Ik heb meer dan twintig jaar ervaring met yoga en meditatie.

Toen ik nog niet mediteerde had ik vaak last van stress, sombere stemmingen en onzekerheid. Maar gelukkig kwam ik in contact met mindfulness. Eigenlijk via mijn eigen vakgebied: de oosterse filosofie, waar mindfulness uit is voortgekomen. En via de westerse psychologie, die de heilzame werking van meditatie tegenwoordig erkent. Ik kreeg meer balans in mijn leven.

Wat ik had geleerd wilde ik graag doorgeven aan anderen. Dus wat was ik blij toen de Hogeschool van Utrecht als een van de eerste onderwijsinstellingen in Nederland een gedegen post-HBO-opleiding voor mindfulnesstrainers ging verzorgen. Eindelijk een opleiding waar je niet alleen over meditatie leerde, maar ook over wetenschappelijk onderzoek naar de effecten ervan! Geen zweverige verhalen dus, want daar hou ik helemaal niet van. Liever wil ik weten wat er allemaal gebeurt in je brein, als je regelmatig de stilte in jezelf opzoekt.

Ik heb mijn diploma behaald aan de Hogeschool Utrecht. Daarom erkent de beroepsvereniging voor mindfulnesstrainers VMBN mij als trainer in de hoogste categorie. En sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden de trainingen die ik geef.


Inmiddels geef ik alweer jaren mindfulnesstrainingen in Amsterdam en Purmerend. De tijd dat ik vaak niet goed kon omgaan met mijn eigen stress, onzekerheid en sombere stemmingen, ben ik niet vergeten. In sommige mensen die aan mijn trainingen deelnemen herken ik mijzelf, zoals ik ooit was. Uit eigen ervaring durf ik tegen hen te zeggen dat het anders kan. Dat je op een lichtere manier kunt leven als je meer in het hier-en-nu aanwezig bent, en minder in het drukke gekakel van je hoofd. Mindfulness kan daarbij helpen. Hopelijk ga je daar ook kennis mee maken.

Een mens is nooit uitgeleerd. En de wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel. Daarom laat ik me regelmatig bijscholen. Ik nam bijvoorbeeld deel aan cursussen en workshops van internationaal bekende Amerikaanse autoriteiten op dit gebied, zoals Joseph Goldstein, Carol Wilson, Rick Hanson en Tara Brach.

Ik mediteer dagelijks, want daar voel ik me goed bij. En minimaal eens per jaar ga ik in retraite, om in alle rust en stilte mijn eigen meditatieproces te verdiepen.

Naast mindfulnesstrainer ben ik docent Aziatische Filosofie. Ik geef colleges over o.a. boeddhisme (zen) en taoïsme. Deze twee oosterse tradities staan aan de basis van mindfulness. Ik geef les aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW), het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en het Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) binnen de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en de Hogeschool Inholland in Alkmaar.

Referenties

Misschien zoek je op deze website naar referenties. Verhalen van mensen die aan de training hebben deelgenomen en hun ervaringen delen. Op veel andere websites staan die op pagina een. Ik heb bewust besloten ze hier niet op te nemen. De reden is dat ik de trainingen geef, maar ook zelf de website beheer. Logisch dat ik alleen de jubelverhalen hier zou weergeven. Ik doe dat niet, want ik voel me daar niet prettig bij.

Nou zijn er wel degelijk veel enthousiaste reacties. Honderden mensen hebben trainingen bij IthakaWorks gevolgd. Een groot deel van hen is zo tevreden, dat zij blijven terugkomen. Naar stiltemiddagen of vervolgcursussen. Een groot deel van de nieuwe cursisten meldt zich aan omdat zij van familie of vrienden enthousiaste verhalen hebben gehoord. Of zij zien dat die mensen werkelijk beter in hun vel zitten, sinds zij een mindfulnesstraining hebben gevolgd. Dergelijke ‘via via-reclame’ is voor mij het grootste compliment.

Wil je een mindfulnesstraining volgen bij Victor Melenhorst? In de agenda staan alle startdata en mogelijkheden om je in te schrijven.

Wil je hem eerst spreken voor je besluit of je mee wilt doen? Dan kan je via contact een afspraak met hem maken, of bellen met 020 - 620 49 13 of 06 - 1948 76 85.

Proefles en informatieavond voor de basis- en de vervolgtraining op 9 augustus om 19.15 uur, Meerhuizenplein 38, Amsterdam. Deelneme is gratis en verplicht je tot niets, maar wel graag even aanmelden. Inschrijven >