il_570xN.1276384107_aoh6

Wat leer je bij een mindfulness training?

Wat leer je bij een mindfulness training?

Wat leer je bij een mindfulness training van IthakaWorks?

Wat leer je eigenlijk bij een mindfulness training van IthakaWorks?

Afgestemd op de automatische piloot

Veel mensen zijn een deel van de dag afgestemd op hun innerlijke automatische piloot. Je rijdt bijvoorbeeld ergens naartoe. Als je daar aankomt, kan je je soms nauwelijks herinneren wat je onderweg eigenlijk hebt gezien. Je was er met je aandacht niet bij. Je automatische piloot zorgde ondertussen dat je de weg toch kon vinden en dat je geen ongelukken kreeg. Dat is nuttig en ook handig.

Automatische gedachteprocessen

Maar dergelijke onbewuste automatische processen functioneren niet alleen als innerlijke tomtom. Automatische gedachteprocessen kunnen er ook voor zorgen dat je soms gejaagd, nerveus of onrustig wordt en niet weet hoe je dat kunt stoppen. Of dat je humeur keldert als iemand iets naars tegen je zegt. Je denkt dat niet: ‘Kom, laat ik een stress of een slecht humeur krijgen’. Of: ‘laat ik een de halve dag piekeren’. Het is niet je vrije keuze. Het gebeurt allemaal volautomatisch.

Aan de hand van een programma dat uitgebreid wetenschappelijk is onderzocht, leer je in de mindfulness training anders met dergelijke automatische processen om te gaan. Als je weet hoe zij werken, hoef je je er niet meer klakkeloos door te laten meeslepen. Er ontstaat dan vrijheid en ruimte om vanuit innerlijke rust en wijsheid op de gebeurtenissen in je leven te reageren.

Meditatie en stress

Meditatie is een effectieve manier om dieper in jezelf door te dringen. Je wordt bewuster van de automatische reactiepatronen van je eigen brein. Je zult in de mindfulness training dan ook stapsgewijs leren mediteren.
Maar je krijgt ook theoretische kennis over wat stress eigenlijk is. Als je hier inzicht in hebt, zal zij minder makkelijk grip op je krijgen.

Leven met aandacht

Als je meedoet aan een mindfulness training leer je met meer aandacht te leven. Dus weg uit dat drukke hoofd. Je leert je meer te richten op het hier-en-nu en minder verzinkt in die eindeloze gedachtestromen over het verleden, of over wat je allemaal nog moet doen. Automatische processen zullen het roer dan niet meer zo makkelijk overnemen. Je zult dan ook minder worden voortgejaagd door je stemmingen, onrust en onbewuste of halfbewuste gedachten, die je soms behoorlijk kunnen opjutten.
Maar je zult ook je eten beter proeven, en meer oog krijgen voor mooie en aangename dingen in je omgeving. Daardoor kan je meer van het leven genieten. Bovendien zal deze bewuste manier van leven je beter in staat stellen om keuzes te maken die goed voor je zijn.

Bewustwording

Een ander belangrijk onderdeel van de mindfulness training is bewustwording van je eigen lichaam. Dat geeft doorlopend signalen af, die je nauwelijks opmerkt als je aandacht ergens anders is. Signalen die bijvoorbeeld aangeven dat je over je grenzen heen gaat. Deze bewustwording leer je door te mediteren. Maar je zult ook eenvoudige yogaoefeningen doen. Deze zijn geschikt voor mensen van alle leeftijden, ook als je fysiek niet fit bent.

Maar misschien het belangrijkste onderdeel van een mindfulness training is leren jezelf en je omgeving met grotere mildheid tegemoet te treden, zonder over je heen te laten lopen. Deze mildheid zal ook de sfeer tijdens de cursus uitmaken. Er moet dus niets. En alles zal erop gericht zijn dat jij je op je gemak voelt.

Oefeningen voor thuis

Elke week komt een ander onderdeel van de aandachttraining aan bod. Het is daarom van belang om bij alle sessies aanwezig te zijn. Je krijgt wekelijks een hand-out, waarin je alles thuis nog eens rustig na kunt lezen. Als je toch een keer moet overslaan, ontvang je deze via de mail en word je – als dat nodig is – telefonisch door je trainer bijgepraat.

Tijdens de trainingssessies op locatie in Amsterdam of Purmerend doen wij samen allerhande oefeningen. Je krijgt ook meditatie- en yoga oefeningen mee voor thuis, op cd of mp3. Hoe vaker je die doet, hoe meer je aan de training zult hebben. Het is eigenlijk net als met sport: als je dagelijks traint, bouw je sneller conditie en spierkracht op dan wanneer je het eens in de week doet. Als je optimaal profijt van de training wilt hebben, zul je er een half uur tot drie kwartier per dag mee bezig zijn.
Tijdrovend?
Als je je realiseert dat je er levenslang iets aan kunt hebben, is het misschien niet eens zo veel. Daarnaast krijg je praktische oefeningen mee, die je weinig tijd zullen kosten. Deze zijn bedoeld om mindfulness te leren toepassen in het leven van alledag. Op je werk, thuis, of waar dan ook.

Je kunt de training in groepsverband volgen, maar ook individueel.


De vervolgtraining

IthakaWorks verzorgt met enige regelmaat vervolg trainingen mindfulness in Amsterdam en Purmerend. Deze zijn bedoeld voor mensen die de basistraining hebben afgerond bij IthakaWorks of elders, en meer verdieping willen.

  • De vaardigheden die je in de basistraining hebt geleerd worden opgefrist en onderhouden.
  • Bij deze vervolg mindfulness training leer je een meditatietechniek genaamd samatha. Deze is bedoeld om je concentratievermogen te vergroten, en meer innerlijke kalmte te ontwikkelen.
  • Je leert de beginselen van vipassana-meditatie. Dit lijkt sterk op het ‘zitten met open gewaarzijn’, zoals je dat in de basistraining hebt geleerd. Je hebt misschien ervaren dat zaken als onrust, slaperigheid, ongeduld of gepieker ware kwelgeesten kunnen zijn tijdens het mediteren. Vipassana helpt ze in je voordeel te gebruiken, in plaats van er alleen maar last van te hebben. Ze zijn dan geen ‘hindernissen’ meer, maar mogelijkheden om innerlijk te groeien.
  • Als mens zien wij de werkelijkheid zelden zoals zij is. De automatische piloot zet je als het ware steeds een andere gekleurde bril op. Als je de bril van haast en ongeduld op hebt, lijkt alles en iedereen je voor de voeten te lopen. En daar word je dan nog ongeduldiger van. Heb je een hebzuchtige bril op? Dan wil je doorlopend van alles kopen. Als die bril later weg is baal je misschien van jezelf, omdat je onnodige dingen hebt aangeschaft.
    Staat de bril van rust en vriendelijkheid op je neus? Dan zie je een welwillende wereld vol aardige mensen. Maar met de bril van aversie op lijkt het juist of alles tegen zit en iedereen irritant of vijandig is. Aan de hand van de boeddhistische filosofie leer je beter herkennen welke bril je eigenlijk op hebt en hoe die je kijk op jezelf en de wereld vertekent. Je laat je er dan niet meer gek door maken.
  • Als je beter doorkrijgt welke bril je vaak op hebt, wordt het eenvoudiger je eigen patronen te ontdekken en je er minder door te laten meeslepen. Het gaat hier vooral om patronen die je keer op keer in dezelfde valkuil doen belanden, of je steeds opnieuw laten vastlopen in soortgelijke problemen.
  • Er is veel aandacht voor compassie. Want mediteren heeft alleen gunstige effecten als je het doet vanuit een neutrale of positieve houding ten aanzien van jezelf en alles wat er in je om gaat. Dus geen gevecht aangaan met jezelf.
  • Aan bod komen ook inzichten uit hedendaagse westerse psychologie, die behulpzaam kunnen zijn om positiever te leren denken en vanuit kalmte en wijsheid te leven.